Sunday, November 17, 2013

jangan cedih-cedih..Allah kan ada..^_^

seringkali apabila kita ditimpa kesusahan, kita merasakan sudah tidak mampu berbuat apa-apa..dunia bagaikan nak kiamat, kita merasakan kehidupan kita gelap gelita..saat itu,kita hanya mampu menyebut."Ya Allah...bantulah aku...aku tidak mampu pikul ujian yg Engkau berikan ini..Allah...Allah..."

mungkin juga saat itu kita lupa, Allah tidak akan membebani seseorang dengan ujian yang tidak mampu dipikulnya...kan?

Jika dirimu melihat dengan mata hati,melihat dengan kacamata tarbiyyah Allah, sudah berapa banyak Allah menolongmu sebelum ini??hitunglah..hitunglah berapa banyak Allah membantumu..pasti dirimu tidak mampu menghitungnya.berapa banyak musibah dan bala yang telah Allah selamatkan kamu hingga dirimu mampu mengecapi segala nikmat saat ini? Lihatlah..Allah masih menguruskan kehidupanmu dengan baik..sangat baik sekali..

Allah menguji bukan bermaksud Dia membenci,tetapi mungkin ada sesuatu yang Dia ingin engkau mengerti..

Allah memang sengaja!

Dia memang sengaja mencampakkan musibah terhadap diri mu, Dia memang sengaja mencampakkan perasaan sedih terhadapmu.. Sehingga kadang-kadang diri sendiri tidak tahu mengapa perasaan sedih itu muncul,mengapa ujian itu datang menerpa..tetapi jika diberikan kepada orang lain,mungkin mereka tidak berasa sedih sedikit pun jika menghadapinya..usah ditanya mengapa..kerana caturan Allah adalah rahsiaNYA..Begitulah Allah mengatur hidup hamba-hambaNYA yang beriman.. Dia ingin dirimu merintih kepadaNYA..jika Allah tidak mencampakkan perasaan sedih itu,mungkin dirimu terus alpa dan lalai untuk terus mengingatinya..mungkin dirimu akan terus-menerus meminta tolong pada makhluk yang tiada kuasa berbandingNYA..

Allah tahu..
jika dirimu sedih,ia membolehkan dirimu mendekati padaNYA.. untuk membolehkan seorang hamba itu dekat kepada Allah, ia memerlukan hati yang dekat kepada Allah.. pada saat itu,berbahagialah kerana Allah telah mencampakkan perasaan bahagia terhadapmu...tersenyumlah diatas ganjaran keyakinan dan perasaanmu yang bulat terhadap Allah selama ini..


setiap hari,sentiasalah berdoa dan sematkan dalam hati;

"Ya Allah janganlah Engkau biarkan aku menguruskan kehidupanku,walaupun sekelip mata kerana aku tidak mampu Ya Allah..janganlah Engkau biarkan orang lain menguruskan kehidupanku kerana mereka akan mensia-siakanku Ya Allah..aku serahkan segala urusan hidupku hanya padaMu Ya Allah.."Hmmmm..... terakhir di kampus sebelum melabuhkan tirai perjuangan di kampus. Pasti kumerindui sahabt-sahabat seperjuangan. Diri ini x layak utk memimpin antum sume dalam perjuangan islam :(
No comments:

Post a Comment