Friday, September 16, 2011

Kursus Pengurusan Organisasi Islamic Civilization Club (KPO ICC) :D

Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah ana masih lagi diberi kesempatan oleh Allah untuk ana menukilkan coretan ana dalam berkongsi sedikit perkongsian dalam blog kalo ni . Pada entry kali ni ana nak kongsi mengenai program yang ana wat. Pasal permasalahan ana yang berlaku yg ana luahkan dalam Facebook ana Alhamdulillah dah selesai n ana akan kongsikan juge. Tapi insyaallah selepas ni kot. hihihi

Beberapa hari yang lepas, ana bersama sahabat ana di barisan Majlis Tertinggi Islamic Civilization Club iaitu akhi Isa, ukhti nana, ukhti fadilla and ukhti amriza telah bersama menganjurkan satu program khas utk AJK ICC .


berdiri dari kiri: ukhti nana, ukhti fadilla, ukti amriza
duduk dari kiri : akhi isa, akhi yahya

Program bagi muslimin bermula pada 11.30 malam. Pada sebelah malam kami berkumpul di surau dan bermuzakarah mengenai adab-adab sebelum tidur. Selepas kami bersama-sama mebaca surah Al-Mulk yang merupakn sunnah Nabi kite sume tau.Pada keesokkan harinye pula, sume AJK ICC Muslimin dan Muslimat sume berkumpul dan bersama-sama Qiamulail secara berjemaah di surau. Masyaallah first time dapat kumpul hamper sume Ajk qiamualil bersama. Semoga ukhuwwah kite berkekalan kerana Allah. Kan dalam hadtih ade sebut ade tujuh golongan yang dapat naungan Arsy Allah dan salah satunye ialah dua pemuda/i yang bertemu dan berpisah kerana Allah insyaallah ana harapan program ni dalam menjadikan kite salah seorang daripada golongan tersebut.

Program seterusnya adelah program tazkirah berantai. Alhamadulillah sume diwajibkan untuk bagi tazkirah (p/s ; Muslimin je).Kemudian ana handle program riadah muslimin dan muslimat. Hahaha first time wat riadah kat surau tau. Ye la waktu tu hujan terpkasa la ana wat kat surau. Mule2 wat regangan pastu masuk aktiviti pertama yang dinamakan “Cepat Susun Diri” Arahan round pertama : susun ikut ketinggian, round kedua : ikut umur , dan round terakhir : ikut anak ke berapa? Konklusi : jangan terikut dengan arahan org lain walaupun Nampak sama pastikan faham arahan yang diberikan terutama mase wat program nanti.


AJK Muslimin


AJK Muslimat

Aktiviti yang kedua “tarik tali secara berimaginasi”. Dua pasukan muslimin dan dua pasukan muslimat. Berlawan antara satu sama lain. Konklusinye mase kite wat program dakwah kite akan menghadapi masalah yang tak disangka-sangka. Disebabkan amsalah tu kite asyik bergaduh dalam organisasi tapi kite mesti mesyuarat dan saling bertolak ansur dalam mencapai kata sepakat. Seterusnya sarapan pagi la pulak.
Aktiviti diteruskan lagi jam 8.30 pagi. Modul “taaruf “ dibawa oleh akh isa. Lukis gambar diri sendiri, kewartawanan, dan perkenalkan diri sendiri. AKtiviti ni mengikut lajnah masing-masing (BADAR, ekonomi, logistic, penerbitan dan HELWA). Konklusinye, Kite kenal diri kite sendiri yer. Kite perlu buang ego kite whatever our background was before n we now we are same n work as a team guys. Insyaallah.


Kemudian modul “Filing” daripada ukhti nana. Sebagai S/U ICC memang pakar dalam membuat aktiviti. Beliau menerangkan bagaimana untuk wat proposal dan laporan meeting setiap lajnah. Modul ni agak bosan tapi penting untuk kite membuat sesuatu program .


Aktiviti seterusnye solat dhuha berjemaah di surau and minum pagi bersama. Modul diteruskan lagi dengan misi, visi dan objektif ICC dihandlekan oleh ukhti amriza. Semoga sume sahabat setiap lajnah pahe ape tujuan ICC ditubuhkan di sini insyaallah.

Seterusnya sampai la modul SWOT yang ana nantikan. Modul ni ana yang handle. LDk dalam modul ni ana dapat ilham pada malam nak wat KPO ni. Dalam aktiviti ana suruh bahagiakan kepada ikut lajnah masing. Ana bagi biskut berlaianan jenis untuk mereka selediki kehebatan, kelemahan dan peluang untuk biskut dipasarkan. Selepas tu mereka akan berbahas tentang kehebatan biskut masing-masing. Diberikan dua minit untuk perbentangan dan dipersilakan kepada lajnah untuk wat izin lalulan. Konklusi ana nak wat adelah untuk menunjukkan manusia ni mmg suke nak cari kesalahan orang. Sepatutnya kite saling support dan masing2 ade kehebatan dan kekurangan sendiri. Bukannya cari kesalahan orang tau.

lajnah BADAR

lajnah logistik

lajnah penerbitan

lajnah ekonomilajnah helwa

Selepas tu modul “perbicangan aktiviti”. Setiap lajnah akan berbincang antara mereka untuk membincangkan aktiviti yang mereka mahu lakukan pada tahun ni dan tahun hadapan . Aktiviti yang mereka rancangkan akan kami Majlis Tertinggi ICC akan tapis dan pilih yang etrbaik dan sesuai untuk dilakukan.

Alhamdulillah sume modul dapat dijalankan dengan lancer dan semoga sume sahabat AJK ICC dapat amik input dan aplikasi dalam kehidupan dan bersama dalam memperjuangkan Islam insyaallah.

No comments:

Post a Comment